Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Μαρία Τζιρίτα με το καινούριο της βιβλίο: Κλεισμένη πύλη παραδείσου!

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών και το βιβλιοπωλείο "Ασυναγώνιστο" σας προσκαλούν την Πέμπτη 03 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Τζιρίτα, στο fuit art cafe στα Γρεβενά.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 
* Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της
https://www.facebook.com/events/228217930715574/?context=create&ref_dashboard_filter=upcoming&source=49

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Μπακαλιάρος στη γάστρα με μανιτάρια!

Υλικά:
Ένα φύλλο μπακαλιάρο παστό
4 κρεμμύδια ξερά
4 κρεμμύδια φρέσκα
4 μεγάλες  πατάτες
4 μανιτάρια –αγαρικά ( ασπρομανίταρα του εμπορίου)
2 ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1 ποτήρι  του κρασιού  λευκό  κρασί
3 σκελίδες σκόρδο
Μισό ματσάκι μαϊντανό -2 κλωνάρια σέλινο
Λίγη κόκκινη καυτερή πιπεριά ( φρέσκια ή αποξηραμένη)
Ένα φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
Αλάτι- πιπέρι ( μαύρο και λίγο κόκκινο)
2 φύλλα δάφνη και λίγη ρίγανη

Εκτέλεση:
Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μερίδες και τον καθαρίζουμε από τα κόκαλα και τα εξωτερικά σκούρα δέρματα. Τον βάζουμε  δύο μέρες πριν να ξαρμυρίσει  σε κρύο νερό  και μέσα στο νερό μπόλικο χαρτί κουζίνας. Αλλάζουμε τακτικά το νερό και μόλις ο μπακαλιάρος μας ξαρμυρίσει τον φυλάσσουμε στο ψυγείο  μέχρι  να τον μαγειρέψουμε .


 Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια τα ξερά και τα φρέσκα να μαραθούν όχι να καούν. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια , τα μανιτάρια   και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες , τον πελτέ και όλα τα άλλα υλικά μας.


 Τέλος ρίχνουμε το κρασί και ένα ποτήρι του νερού νερό. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει 5 λεπτά το αδειάζουμε στη γάστρα μας  ή σε ταψάκι που το κλίνουμε από πάνω με λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα στο φαγητό. Ψήνουμε το φαγητό μας στο φούρνο για 45 έως 60 λεπτά στους 200 βαθμούς μέχρι να μείνει το φαγητό μας μόνο με το λάδι του.
 


 ( προσοχή ο κάθε φούρνος έχει το δικό του πρόγραμμα).


Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Γαλατόπιτα...από τα Γρεβενά!

Υλικά για τη ζύμη:
2-3 κούπες αλεύρι
1-1,2 κούπες χλιαρό νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά ξίδι
1 κουταλάκι ζάχαρη

 Για την κρέμα :
2 κιλά γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
7 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές βούτυρο
1-2 βανίλιες.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και σοτάρουμε καλά να διαλυθεί καλά το αλεύρι αλλά να μην μας καεί. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε καλά μέχρι  να δέσει η κρέμα. Προσοχή να μην μας κολάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Κάπου κάπου την ανακατεύουμε για να μην δημιουργήσει κρούστα στην επιφάνεια.


 Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο για να ζυμώσουμε και να κάνουμε μία μαλακή ζύμη. Η ζύμη θέλει καλό ζύμωμα.


 Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

  Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφού τη ζυμώσουμε για λίγο τη χωρίζουμε σε 10 μικρά μπαλάκια.

 Με τα δάχτυλά μας ανοίγουμε μικρά πιτάκια και τα ενώνουμε ανά δύο με λίγο φυτίνη. Πλάθουμε 5 συνολικά φύλλα.


 Στρώνουμε τα 5 φύλλα  στο ταψί μας ραντίζοντας το καθένα με  μείγμα από βούτυρο και  λάδι. Απλώνουμε τη γέμιση που έχει κρυώσει .


 Γυρίζουμε τα φύλα που εξέχουν από το ταψί για να κάνουμε τον κλοθόγυρο και αφού τον βουτυρώσουμε τον πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

 Ραντίζουμε  με λίγη λιωμένη φυτίνη την πίτα και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για σχεδόν 45 -50 λεπτά.

 Προσέχουμε να μην κάψουμε την πίτα...καίγεται εύκολα!

Σερβίρουμε ...αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
     Καλή σας όρεξη!.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Φασόλια γίγαντες στο φούρνο!


Πρώτη μέρα της Σαρακοστής ...με φασόλια γίγαντες

 Φασόλια γίγαντες στο φούρνο.
Υλικά:
½ του κιλού φασόλια γίγαντες
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες ώριμες  ψιλοκομμένες ή ένα φλιτζάνι  του τσαγιού χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας  τοματοπολτό
1 κρότο καθαρισμένο
Ένα κλωνάρι σέλινο
Μισό ματσάκι μαϊντανό
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
Αλάτι-πιπέρι- ρίγανη

 Εκτέλεση:
1.       Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα φασόλια.
2.       Την επόμενη αλλάζουμε το νερό ,προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο ,τα κρεμμύδια και τα βράζουμε 1 περίπου ώρα σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, οπότε μειώνουμε το χρόνο μαγειρέματος στο μισό.
3.       Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, το ντοματοπολτό και τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά.
4.       Αδειάζουμε το φαγητό στη γάστρα ή σε ταψάκι και προσθέτουμε  το πιπέρι, το αλάτι, το μαϊντανό, την ρίγανη και τελευταίο το λάδι.
5.       Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς για περίπου 50 -60 λεπτά. Προσέχουμε να μην στεγνώσουν οι γίγαντες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος.

 Μικρό μυστικό: Αν θέλετε να κάνετε το φαγητό σας πιο πικάντικο, πριν το βάλετε στο φούρνο προσθέστε 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και λίγη πιπεριά καυτερή.


Συνοδεύουμε το φαγητό μας με μία φρέσκια σαλάτα

Υ.Γ.  Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι σαλάτα ΑΥΛΑΊΣ...στην μανιταροταβέρνα του Θόδωρου Καραγιάννη.