Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Πουγκάκια γεμιστά με μανιτάρι...τρούφα!


 Τα πουγκάκια τα γεμιστά με τρούφα τα βρήκα έτοιμα σε μαγαζί με Ιταλικά ζυμαρικά.


 Τα έβρασα για λίγα λεπτά και τα σερβίρισα με φρέσκο βούτυρο και τριμμένη τρούφα.

Τούβερ το θερινό
Λαϊκή ονομασία: μαύρη, καλοκαιρινή Τρούφα.
 Η τρούφα είναι υπόγειο μανιτάρι φαγώσιμο είδος μεγάλης εμπορικής αξίας. Καρποφορεί από αρχές Μαΐου έως τέλη Φεβρουαρίου.Μοναχικά ή κατά ομάδες , υπογείως ή ημιυπογείως. Κάτω από φουντουκιά, γαύρο,πλατύφυλλη δρυ, οξιά, φτελιά, όστρια,καστανιά, αγριοκερασιά, φράξο, χαλεπιά, πεύκη ή κέδρο.


 Σε υψόμετρο 80 με 1.450 μέτρα. Μάλλον συνηθισμένο είδος στην Ελλάδα.


 Το ακανόνιστο σφαιρικό ή λοβωτό άσκωμα, οι καφεμαυριδερες ή μαύρες πυραμιδομορφες προεξοχές, η μυρωδιά καβουρδισμένης βύνης ή μαγιάς της μπύρας, η ήπια, ευχάριστη γεύση είναι το κλειδί της αναγνώρισης του συγκεκριμένου μανιταριού.


Οι πληροφορίες για την τρούφα είναι του Γιώργου Κωνσταντινίδη ερευνητή και μανιταροσυλλέκτη και πρόεδρο του Μανιταρόφιλων Ελλάδος.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Ρύζι με λαχανικά και μανιτάρια.


                                                  Ρύζι με λαχανικά και μανιτάρια


 Υπήρχαν ακόμη στην κατάψυξη λίγα μανιτάρια που είχαμε μαζέψει το φθινόπωρο και τα κρατούσα για καμιά εξαιρετική περίπτωση. Σήμερα όμως τα έβγαλα και τα μαγείρεψα για φτιάξει λίγο η διάθεσή μας. Πάντα ένα καλό φαγητό δημιουργεί ευχαρίστηση και μας κάνει να ξεχνούμε τα όποια προβλήματα έχουμε.


                        Τα μισά τα τηγάνισα και τα φάγαμε πίνοντας λίγο τσίπουρο

Έβρασα το ρύζι το σούρωσα και το κράτησα ζεστό.
Σε μία κατσαρόλα έβαλα λίγο λαδάκι και σοτάρισα καρότα, κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια. Πρόσθεσα τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και συνέχισα το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Έριξα αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Χαμήλωσα τη φωτιά και άφησα να σωθούν τελείως τα υγρά . Μέσα στο μείγμα των λαχανικών πρόσθεσα το ρύζι ανακάτεψα προσεκτικά και σερβίρισα  το φαγητό με βρασμένα μπρόκολα.
Ήταν ένα πολύ νόστιμο και εύκολο κυριακάτικο τραπέζι.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ομελέτα φούρνου με λαχανικά και μανιτάρια.

Μετά από πολύ καιρό απουσίας... είπα να φτιάξω μια συνταγή... ίσως μου έρθει πάλι η όρεξη για επικοινωνία ...μετά από τις δύσκολες μέρες που περάσαμε. Η συνταγή η σημερινή είναι εύκολη αλλά πολύ νόστιμη. Με ότι λαχανικά υπάρχουν στο ψυγείο και αν δεν υπάρχουν φρέσκα κάνουν και τα κατεψυγμένα.


 Υλικά:  2 κούπες ψιλοκομμένα λαχανικά: Πατάτες, καρότα, πιπεριές, καλαμπόκι, αρακάς κ.λ.
              1 κούπα ψιλοκομμένα μανιτάρια
               2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μικρούς κύβους
               4 αυγά
               1 κούπα γάλα ή κρέμα γάλακτος
               Λάδι- αλάτι- πιπέρι
               Λίγο τυρί τρυμένο


Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν , προσθέτουμε τα μανιτάρια και τέλος όλα τα λαχανικά μας. Τα σοτάρουμε για λίγο προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μία κούπα νερό.


 Τα αφήνουμε λίγα λεπτά να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι και αδειάζουμε τα λαχανικά μας.


 Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα-ρίχνουμε και λίγο αλάτι- και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα λαχανικά.

Ψήνουμε την ομελέτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου 15-20 λεπτά. Να φουσκώσει η ομελέτα, να ροδίσει και να μην καεί. Πέντε λεπτά πριν την βγάλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.


Σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα και ζεστό ψωμί...κρασί τσίπουρο ή και μπύρα θα ήταν ότι καλύτερο για να συμπληρωθεί το γεύμα μας.