Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

Χαλβάς με σιμιγδάλι και ινδοκάρυδο


 Μετά τη βόλτα μας στο δάσος φτιάξαμε στο fuit art cafe ένα γλυκάκι εύκολο αλλά πολύ νόστιμο.
Σιμιγδαλένιο χαλβά με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι.
Έγινε πολύ εύκολα αλλά άρεσε πολύ στους φίλους πελάτες μας.
Την συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Νίκη.


 Τον σερβίραμε με κρύο καφέ...φρέντο καπουτσίνο...


Με ζεστό τσάι...φρούτα του δάσους και μικρό πρίγκιπα!


                                 Με κρύα και ζεστή σοκολάτα


Συνδυάστηκε πολύ καλά με όλα τα ροφήματα μας


Υλικά:
Μία κούπα καλαμποκέλαιο
Μία κούπα σιμιγδάλι χονδρό
2/3 της κούπας σιμιγδάλι ψιλό
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κούπα ινδοκάρυδο
1 βανίλια
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα
Λίγο ινδοκάρυδο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό,τη βανίλια, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού να βράσουν για 5 λεπτά.
Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί καλά χωρίς να καεί και να σκουρίνει.
Ρίχνουμε το κοφτό σιρόπι μέσα στο μείγμα του σιμιγδαλιού, ανακατεύουμε καλά και μόλις απορροφηθεί όλο το σιρόπι και αρχίζει ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ιδοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στρώνουμε το χαλβά σε φόρμα και αφού κρυώσει το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και αν θέλουμε βάζουμε από πάνω γλυκό του κουταλιού
Εγώ τον έβαλα σε ένα τετράγωνο ταψάκι και τον έκοψα σε μικρά κομμάτια

Μικρό μυστικό:
Για καλύτερο ξεφορμάρισμα αφού κρυώσει ο χαλβάς τον παγώνουμε στο ψυγείο.

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Ο παλιός είναι αλλιώς...Κυπαρίσσι Γρεβενών Ιούλιος 2013.

 Έχουν προηγηθεί πολλές βροχές και όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα μανιτάρια είμαστε σε αναμονή και αναρωτιόμαστε πότε θα βγάλει μανιτάρια, πού και πόσα.


 Ετοιμάζουμε τα καλάθια μας και ακονίζουμε τα μαχαιράκια. Όταν όμως αποφασίζουν δύο ηλικιωμένοι φίλοι ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος 88 χρονών και ο Γιώργος Τζάτσος 82 χρονών να βγουν για συλλογή μανιταριών τότε τα λόγια περισσεύουν αφού...Ο ΠΑΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ


                                             Απολαύστε τους ...με τη σοδιά τους!


  Και φυσικά εμείς οι σύγχρονοι ...μοδάτοι μανιταρόφιλοι ακόμη περιμένουμε και κάνουμε όνειρα για μεγάλες σοδιές


                                               ΜΠΡΑΒΟ  στο κουράγιο τους


                     Συγχαρητήρια για τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους


                                               Αξιόλογη και θαυμαστή η συλλογή τους


Και όσο βρέχει...εμείς συνεχίζουμε να μαζεύουμε και να μαγειρεύουμε!


Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Τηγανιά με μανιτάρια...Ρωσσούλες


Οι Ρωσσούλες είναι μανιτάρια πολύ νόστιμα αλλά πρέπει να ξέρει κανείς να τα ξεχωρίζει για να τα μαγειρέψει


 Θα τις συναντήσουμε στα δάση μας από το Μάιο έως και όλο το Φθινόπωρο. Στα βιβλία του Γιώργου Κωνσταντινίδη θα βρούμε ότι οδηγίες χρειαζόμαστε για τα είδη των Μανιταριών.
http://www.manitari.gr/


 Ο Δημοσθένης και η παρέα του χθες βράδυ έφεραν στο fuit art cafe  όσα μανιτάρια μάζεψαν το απόγευμα στο δάσος που πήγαν .


 Λίγες ρωσσούλες χρυσές, λίγες κυανόξανθες, πρασινίζουσες, λίγους κανθαρίσκους και ένα βασιλικό.

 Τα μαγειρέψαμε τηγανιά...απλό τηγάνισμα με λαδάκι και βούτυρο. Δεν θέλουν πολύ ώρα τηγάνισμα για να κρατάνε τα αρώματα τους.


 Αν θέλουμε μέσα στο τηγάνι βάζουμε μία σκελίδα σκόρδο...να μην κάψει.



Πασπαλίζουμε λίγο χονδρο αλάτι και αν μας αρέσει και λίγη ρίγανη.



Εκλεκτός μεζές για ούζο και τσίπουρο!

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Προφιτερόλ με μπισκότα πτι-μπερ!

  Καλημέρα με γλυκιά κόλαση μας είπε σήμερα η φίλη μας η Ελένη Σιώλου
Είναι το όνομα του συζύγου...το δικό της δεν το ξέρω!



Ένα γλυκό  δροσερό και  πεντανόστιμο


                  Ελένη σ΄ευχαριστούμε!


Υ.Γ. Θα ακολουθήσει συνταγή πολύ σύντομα.

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Καλοκαιρινό απογευματινό με ποντιακά πισία!

Ο  σύλλογος ''αγάπης,, ...ΕΛΠΙΔΑ την Δευτέρα το απόγευμα πρόσφερε στα μέλη του ένα καταπληκτικό απογευματινό γεμάτο αγάπη και ποντιακές νοστιμιές.

   
                                                            Πισία...με τυρί φέτα!


 Η πρόεδρος του συλλόγου Ευαγγελία Μπόγκια μίλησε για τη δράση του συλλόγου και αφού μας ευχήθηκε καλό καλοκαίρι αναφέρθηκε για μια σπουδαία προσφορά παιδιών ενός δημοτικού σχολείου τα οποία μεταξύ των άλλων πρόσφεραν στο σύλλογο έναν πίνακα ζωγραφικής και ένα πολύ συγκινητικό ποίημα για να τιμήσουν το σύλλογο για τη δράση τους!
                                     

  
 

   Μπράβο παιδιά!


     Κατά τη διάρκεια του όμορφου απογευματινού οι δύο αδερφές Νίκη και Κίτσα έφτιαξαν για τα μέλη του συλλόγου ποντιακά πισία.


Η Νίκη μας παρουσίασε ακριβώς τον τρόπο παρασκευής της ζύμης και στη συνέχεια ζύμωσε και έπλασε τα πισία.

 Έφτιαξε τη ζύμη και την σκέπασε να φουσκώσει


 Σε ένα μπολ έβαλε το ζεστό νερό και διέλυσε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και αφού πρόσθεσε το αλεύρι ζύμωσε μια πολύ μαλακιά ζύμη.


 Μόλις η ζύμη φούσκωσε- διπλασιάστηκε την έκοψε σε  μικρά κομματάκια τα αλεύρωσε και τα έστρωσε σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο.


        Έτριψε το τυρί - φέτα  σε μικρά κομματάκια


  Με πολύ μαεστρία άνοιξε μικρά φυλλαράκια


                         έβαλε στην μία άκρη μία κουταλιά τυρί






και τα έκλεισε φτιάχνοντας τα σαν μισοφέγγαρα

                               
                                                 Η Κίτσα ανέλαβε το τηγάνισμα


 Αφού έκαψε το λάδι τα τηγάνισε ...δεν τα έκαψε


 Τα έβαλε πρώτα σε σαπροφυτικό χαρτί και στη συνέχεια μας τα πρόσφερε...


  Ηταν πολύ νόστιμα...πρέπει να είσαι πόντια... μας είπαν γαι να κάνεις νόστιμα πισία!!!


Τις ευχαριστούμε πολύ.
Είναι δύο γυναίκες δραστήριες δυνατές και πάνω απ'όλα χαρούμενες και γελαστές!


Υλικά για 25 κομμάτια.
5 κούπες ζεστό νερό
10 κούπες κοφτές αλεύρι
1 κομμάτι μαγιά- ένα σπιρτόκουτο
2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Λάδι για το τηγάνισμα σπορέλαιο.