Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Λουκουμάδες με μέλι και καρύδια!

 
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1,2 ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε ένα κομμάτι μαγιά. Αφήνουμε αυτό το μείγμα για μία ώρα σε ζεστό μέρος. Στη συνέχεια ρίχνουμε στη μαγιά αλεύρι λίγο -λίγο και ανακατεύουμε ώστε να γίνει το μείγμα μας μαλακό. Προσθέτουμε ένα αυγό χτυπημένο, ένα κουταλάκι αλάτι, ένα κουταλάκι ,ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας τσίπουρο. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας σε ζεστό μέρος.

 Με το ειδικό μηχάνημα κόβουμε τους λουκουμάδες μέσα σε ζεστό λάδι και τους ψήνουμε για λίγα λεπτά.προσοχή να μην καούν.

Βγάζουμε τους λουκουμάδες σε απορροφητικό χαρτί και τους ραντίζουμε με μέλι.
Προσθέτουμε χοντροκομμένα καρύδια και αν θέλουμε και λίγη κανέλα.

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Σοκολατένια cupcakes

 
Υλικά:

  • 200 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 250 γραμμ. βούτυρο
  • 250 γραμμ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 100 γραμμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα ή σταγόνες σοκολάτας


 
Εκτέλεση:

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι σε ένα μπολ. Με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη χλιαρή σοκολάτα. Προσθέτουμε λίγα λίγα τα κοσκινισμένα υλικά στο μείγμα, ανακατεύοντας το με σπάτουλα. Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας κι ανακατεύουμε απαλά.

 
Ρίχνουμε το μείγμα  σε 12 χαρτάκια- θήκες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 17΄-18΄. Πρέπει στο κέντρο να είναι λίγο μαλακά όταν τα βγάζουμε από το φούρνο. Μην τα παραψήσετε. Τα αφήνουμε  να κρυώσουν καλά και τα γαρνίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα  και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα κ.λ.)

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Δρόμοι μανιταριού...στη Λάβδα.



Η Λάβδα είναι ένα όμορφο χωριό του Νομού Γρεβενών με πολύ πράσινο, πολλές ομορφιές αλλά κυρίως με ωραίους ανθρώπους.΄Ανθρωποι απλοί μα πολύ ζεστοί και φιλόξενοι. Σ' αυτό λοιπόν το όμορφο χωριό γεννήθηκα και πέρασα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια.

Εκεί λοιπόν ο Πολιτιστικός σύλλογος με τον πρόεδρό του τον Τάκη τον Μπόλη και τον αντιπρόεδρο τον Ανδρέα τον Λάμπρο έφτιαξαν ένα καταπληκτικό μουσείο μανιταριών, στο χώρο του σχολείου.
Με την βοήθεια του συλλόγου Μανιταρόφιλλων Δ.Μακεδονίας το Σαββατοκύριακο (8 έως 10 Ιουνίου) διοργάνωσαν εκδηλώσεις με αντικείμενο το άγριο μανιτάρι.
Την Κυριακή οι μανιταρόφιλοι μαζεύτηκαν στην πλατεία του χωριού και αφού απόλαυσαν το καφέ κάτω από τον πλάτανο ανηφόρισαν για το χώρο του μουσείου .
Εκεί  έφεραν τα καλάθια με τα μανιτάρια που είχαν μαζέψει στις εξορμήσεις που είχαν κάνει το Σάββατο.
Μάζεψαν κανθαρίνσκους, καλογράκια, βασιλικά κ.λ.
Την Κυριακή το πρόγραμμα περιελάμβανε εκτός από τα σεμινάρια, τον περίπατο στο βουνό και επίδειξη μαγειρικής μανιταριών.
Ο πρόεδρος ...η ψυχή του χωριού!
Η διακόσμηση του χώρου ήταν έργο της Ελευθερίας Μπόλη-Λάμπρου ( αδερφή του Τάκη και γυναίκα του Ανδρέα)
Ο Φώτης-Αρχηγός εκεί με τις μανιταρόσουπες και τα μανιταροπροϊόντα του.
Οι ετοιμασίες άρχισαν ...τα γκάζια άναψαν!!!
Φυσικά πάντα παρών ο Νίκος.
Οι πρώτοι μεζέδες έγιναν για τους εθελοντές.
Καθαρίστηκαν τα μανιτάρια  τηγανίστηκαν...
και δοκιμάστηκαν με συνοδεία τσίπουρου!
Ο Θόδωρος-Αυλάρχης, δεν μπορεί να γίνει μανιταρογιορτή χωρίς τον Αυλάρχη!

Τα τηγάνια μπήκαν στη φωτιά και η γιορτή άρχισε.
Η μανιταρόσουπα  γέμισε αρώματα του δάσους σε όλο το χωριό!
Και φυσικά ο Δήμος ο Κωνσταντινίδης...το μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει,είναι γιός του Γιώργου Κωνσταντινίδη, σέρβιρε κουρκούτι με μανιτάρια μου μαγείρεψαν στις Αυλές.

Είχαμε και εθελοντές...η Αγγέλα. Μόνιμος κάτοικος στην Αμερική. Ενθουσιάστηκε με την εκδήλωσή μας .

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι φίλοι μας...ο Τάκης, η Άννα, ο Νίκος και η Έφη.
Μαζί μας και ο Θόδωρος...και αυτός μόνιμος κάτοικος Αμερικής.
Ήταν όλοι εκεί...μικροί και μεγάλοι
Όλοι γεύτηκαν τους μανιταρομεζέδες μας.
Ο Αυλάρχης είχε στίσει ψησταριά και με την βοήθεια του Δήμου έψησαν πάρα πολλά μανιτάρια .
Οι συνταγές μας μάγεψαν τους καλεσμένους μας και κάποιοι δοκίμασαν για πρώτη φορά μανιτάρια.
Όλοι βοήθησαν για να στηθεί αυτή η εκδήλωση...και όταν ο πρόεδρος πήρε το λόγο...
πρώτα ευχαρίστησε τους μόνιμους κατοίκους του χωριού , στους οποίους και αφιέρωσε αυτή την εκδήλωση.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους οι αρχές της πόλης ... μας υποσχέθηκαν πως θα βοηθήσουν όποτε τους χρειαστούμε
Μετά λοιπόν από την κούραση ήπιαμε ένα ποτηράκι για χαλάρωση.

Και φυσικά η Ελευθερία φρόντισε πάλι να τακτοποιηθεί ο χώρος.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους!

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Δρόμοι μανιταριού ...στη Λάβδα Γρεβενών!




ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΛΑΒΔΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ελάτε να μαζέψουμε μανιτάρια, να μαγειρέψουμε, να φάμε και να πιούμε!
ΔΡΟΜΟΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ
8-9-10/6/2012 ΣΤΗ ΛΑΒΔΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ




ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/6/2012

18:00 ΥΠΟΔΟΧΗ –ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

21:00 LIVE ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΤΟ BAR MANITOO


ΣΑΒΒΑΤΟ 9/6/2012

9:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ

10:00 ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΥΛΛΟΓΗ - ΚΥΝΗΓΙ ΤΡΟΥΦΑΣ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΜΠΕΙΡΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

14:00 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

18:00 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΟΓΝΩΣΙΑΣ-ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΙΑΣ
(ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝ/ΝΙΔΗΣ)

19:30 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ)
(ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΕΡΓΟΣ)

21:00 LIVE ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΤΟ BAR MANITOO


ΚΥΡΙΑΚΗ 10/6/2012

9:00 ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ (ΔΙΑΔ/ΜΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ-ΛΑΒΔΑ)

12:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΠΙΝΔΟΥ
(ΕΙΣ/ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ)

13:30 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ-ΓΕΥΣΗΓΝΩΣΙΑ
(ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΕΡΓΟΥ- ΦΩΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗ – ΘΟΔΩΡΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ )


ΜΠΟΥΦΕΣ-ΤΣΙΠΟΥΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ CAMPIΝG ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΑR MANITOO

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Μανιτάρια τουρσί με ξύδι.


Αυτές τις μέρεςπολλές βροχές τα καλάθια μας γέμισαν άγρια μανιτάρια
Α
 

Μαζέψαμε  βωλίτες  (καλογράκια, βασιλικά )και πολλούς κανθαρίσκους ( νεραντζάκια).


 
Έφτιαξα έναν ωραίο μεζέ για το τσίπουρο ή το ουζάκι μας.

 
Υλικά:


Μανιτάρια :1κιλό βωλίτες μικρούς και σκληρούς  και 1 κιλό μικρούς ή κανθαρίσκους
1 κουταλιά της σούπας χονδρό αλάτι
½ κουταλιά ζάχαρη
½ λίτρου ξύδι λευκό
½ λίτρου νερό
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο κομμένο φετούλες
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
Πιπέρι  σε σπόρους

 
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από τυχόν χώματα (με ένα βρεγμένο πανί) και κόβουμε τα μεγάλα σε μικρά κομμάτια.

 Βάζουμε σε μία πλατιά κατσαρόλα το νερό, το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα μανιτάρια , την πιπεριά, το καρότο και το σέλινο. Τα αφήνουμε να βράσουν 3- 4 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά. Μόλις κρυώσουν προσθέτουμε το σκόρδο και το πιπέρι , ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας.


 
Ρίχνουμε στη συνέχεια λάδι και γεμίζουμε τα βάζα μας καλά. Κλείνουμε με καινούριο καπάκι και αφήνουμε τα βάζα μας στο ψυγείο. Σε δύο μέρες μπορούμε να δοκιμάσουμε το τουρσί μας. Φυσικά όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο νόστιμο.


Μικρό μυστικό: Επειδή στο ψυγείο το λάδι παγώνει όταν θέλουμε να σερβίρουμε το βγάζουμε λίγο νωρίτερα για να λιώσει το λάδι. Αν πάλι θέλουμε γεμίζουμε τα βάζα με ηλιέλαιο.