Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πρώτες ετοιμασίες για το Πάσχα!

Τα πρώτα στολίδια για τις μέρες του Πάσχα.
Αυγά ζωγραφισμένα για να στολίσουμε το σπίτι.
Αδειάζουμε φρέσκα αυγά αφού τα τρυπήσουμε με βελόνα , τα βάφουμε και τα στολίζουμε...
Μπορούμε να τα κρεμάσουμε στα φωτιστικά μας ...
ή σε ξερά κλαδιά στα βάζα μας.
Δίνουν τη δική τους όψη όπου και αν τα βάλουμε.
Με διάφορα χρωματιστά χαρτόνια δημιουργούμε συνθέσεις Πασχαλιάτικες
Φαντασία χρειάζεται και όρεξη για δημιουργία.
Όλα αυτά για να αλλάξει λίγο η διάθεση μας και να ομορφήνουμε λίγο τις γκρίζες μέρες που περνάμε.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Καλώς ήρθες ...κι ας άργησες!

Άνοιξη ...και αμυγδαλιά!

Μετά τις πρωτοφανείς φετινές χιονοπτώσεις και και το συνεχή για μήνες παγετό, επιτέλους έφτασε και σε μας η άνοιξη αργοπορημένη.
Όπως κι αν έχει όμως η άνοιξη είναι πανέμορφη εποχή, ανοίγει τη διάθεσή μας.
Το πιο αντιπροσωπευτικό της δείγμα η ανθισμένη αμυγδαλιά έχει δικαιολογημένα την τιμητική της στην σημερινή μου ανάρτηση.
Χρώμα, 'άρωμα, ομορφιά.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ρολό λεμόνι με κρέμα lemon curd!


Διάλεξα το λεμόνι για να φτιάξω ένα γλυκό κορμό από το βιβλίο ΠΟΛΥΧΡΟΜΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ
των Kate Whiteman & Maggie Mayhew.
Με με παίδευσε λίγο το συγκεκριμένο γλυκό αλλά έγινε ΦΑΝΑΤΑΣΤΙΚΟ!



Για την κρέμα lemon curd
300 ml (1 1/4 φλιτζανιού) πηχτή κρέμα γάλακτος
60 ml (4 κουταλιές) φρέσκο lemon curd
Υλικά για το παντεσπάνι:
4 αβγά, χωριστά τους κρόκους
από τα ασπράδια
115 γρ (1/2 φλιτζάνι) ψιλή ζάχαρη
ξύσμα από 2 λεμόνια
5 ml (1 κουταλάκι) εσάνς βανίλιας
25 γρ (1/4 φλιτζανιού) αλεσμένη αμυγδαλόψιχα
40 γρ (1/3 φλιτζανιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
45 ml (3 κουταλιές) ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα


Προθερμαίνετε το
φούρνο στους 190 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψί 33x23 εκ., κατάλληλο για
παντεσπάνι, και το στρώνετε με χαρτί ζαχαροπλαστικής.
Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη
μισή ζάχαρη, ώσπου να αφρατέψει το μείγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνετε
το ξύσμα λεμονιού και την εσάνς βανίλιας, προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα και το
αλεύρι, και ανακατεύετε το μείγμα με μια σπάτουλα.



Σε καθαρό μπολ χτυπάτε τα
ασπράδια ώσπου να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτετε σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα,
την υπόλοιπη ζάχαρη ώσπου να γίνει γυαλιστερή μαρέγκα. Αναμειγνύετε με το
μείγμα των κρόκων αρχικά τη μισή μαρέγκα και κατόπιν την υπόλοιπη.

Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί,
ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε για 10 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει και όταν
το αγγίζετε να επανέρχεται. Το σκεπάζετε με ένα κομμάτι χαρτί ζαχαροπλαστικής
και με μία υγρή πετσέτα κουζίνας. Το αφήνετε να κρυώσει στο ταψί.

Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος και
την αναμιγνύετε με το lemon curd. Βάζετε σε επίπεδη επιφάνεια χαρτί
ζαχαροπλαστικής και το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Τοποθετείτε το παντεσπάνι
πάνω στη ζάχαρη. Ξεκολλάτε το xαρτί από το παντεσπάνι και το αλείφετε με κρέμα
lemon curd αφήνοντας ένα περιθώριο στις άκρες του.




Χρησιμοποιώντας το χαρτί κάτω από το
παντεσπάνι ως οδηγό, το τυλίγετε σε ρολό αρχίζοντας από τη φαρδιά πλευρά.
Τοποθετείτε το ρολό σε πιατέλα με την ένωση προς τα κάτω. Κόβετε σε φέτες και
σερβίρετε.



Φρέσκο
lemon curd (για 450 γρ)
Βάζετε το ξύσμα και το χυμό 3 λεμονιών σε σκεύος με 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη.
Αφήνετε να πάρει βράση ανακατεύοντας, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε 1
κουταλιά κορν-φλάουρ διαλυμένο σε 1 κουταλιά κρύο νερό. Αποσύρετε από τη φωτιά
και προσθέτετε 2 κρόκους χτυπώντας συνεχώς. Ξαναβάζετε σε χαμηλή φωτιά για 2
λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά 1/4 φλιτζανιού βούτυρο.
Μεταφέρετε το μείγμα σε αποστειρωμένο βάζο και το κλείνετε αεροστεγώς. Το
αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε το μέσα στις
επόμενες 2-3 εβδομάδες.


Μικρά μυστικά
Το γεμισμένο ρολό το αφήνετε διπλωμένο
με το χαρτί ζαχαροπλαστικής για 1 λεπτό περίπου, ώστε να σταθεροποιηθεί το
σχήμα του, πριν αφαιρέσετε το χαρτί και το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.


Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Οι φρυγανιές της Καίτης!





Η Καίτη είναι η κολλητή μου η φιλενάδα και όχι μόνο.
Είναι η συννυφάδα μου!
Είμαστε μαζί από την πρώτη Γυμνασίου μαζί. Έχουμε περάσει
όλες τις καλές και τις δύσκολες στιγμές μαζί. Είναι βιολόγος , δίδασκε 33
χρόνια στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης μας . Ήταν πολύ καλή στη δουλειά της και παράλληλα πολύ καλή μαγείρισσα. Τώρα
είμαστε και δύο συνταξιούχες. Με λίγα λόγια έχουμε γίνει αυτοκόλλητες!
Όταν μαγειρεύει η μία δεν μαγειρεύει η άλλη. Ότι γλυκό
κάνει η μία δεν το κάνει η άλλη.
Δεν ξέρω αν ποτέ της έχω πει πόσο τη χρειάζομαι στη ζωή
μου και πόσο πολύ μου λείπει όταν είναι εκτός Γρεβενών . Θέλω να πιστεύω πως θα
γεράσουμε μαζί και θα περάσουμε τα
υπόλοιπα χρόνια όμορφα όπως όμορφα περάσαμε και τα χρόνια
της νιότης μας.
Μία λοιπόν από τις συνταγές της που εγώ λατρεύω αλλά δεν
την έχω φτιάξει ποτέ είναι οι φρυγανιές με αμύγδαλα και σταφίδες. Και γιατί να
τις φτιάξω όταν μου τις φέρνουν έτοιμες!
Φιλενάδα σ’ ευχαριστώ για όλα!



Υλικά:

200 γρ. αλεύρι
200 γρ. ζάχαρη
200 αμύγδαλα κομμένα με το μαχαίρι σε μεγάλα κομμάτια
200 γρ. σταφίδα ξανθή
5 αυγά

Εκτέλεση:
Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν.
Τα ασπράδια θα τα χτυπήσουμε μαρέγκα και θα ενώσουμε τα δύο μίγματα με πολύ
ελαφριές κινήσεις. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο- λίγο και τέλος τα αμύγδαλα και
τις σταφίδες. Βουτυρώνουμε καλά δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ και μοιράζουμε
το μίγμα στις δύο φόρμες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για
45 λεπτά. Μόλις ψηθούν βγάζουμε τις φόρμες και αφήνουμε να κρυώσουν καλά …τα
κέικ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις φρυγανιές σε πάχος ενός δακτύλου. Τις
βάζουμε σε ένα ταψί με την μεγάλη
επιφάνια προς τα πάνω και τις ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία
μέχρι να ροδίσουν.

Μικρό μυστικό: Αν θέλουμε μπορούμε αντί για αμύγδαλα να
βάλουμε καβουρδισμένα φουντούκια κομμένα και αυτά με το μαχαίρι σε μεγάλα
κομμάτια.


Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Νηστίσιμα κουλουράκια με πορτοκάλι και σοκολάτα!



Υλικά:
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι πορτοκαλάδα
(φυσικός χυμός)
1 κουταλάκι σόδα
μαγειρική
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουβερτούρα
θρυμματισμένη
αλεύρι για όλες
τις χρήσεις όσο πάρει (υπολόγισε περίπου 800 γρ.)


Εκτέλεση:
Ανακατεύεις όλα
τα υγρά και σε αυτά λιώνεις τη ζάχαρη. Ανακατεύεις τα στερεά σε άλλο σκεύος.

Στο σκεύος
με τα υγρά προσθέτεις σταδιακά το μίγμα των στερεών ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ
σφιχτή για να γίνουν αφράτα τα κουλουράκια.


Στο ταψί
χρησιμοποιούμε και ειδική κόλα ψησίματος για να μην κολλήσουν.
Σε φούρνο
170 - 180 ψήνουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.


Μια συνταγή από την οικογένεια Βούρτση. Χωρίς μεγάλο κόστος, αλλά απίστευτα νόστιμη!!!

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κεφτέδες με κουρκούτι (κόκκινη σάλτσα)

Κεφτέδες με κουρκούτι
Φτιάχνουμε τους κεφτέδες μας με όποια συνταγή έχουμε .
Εκανα τους κεφτέδες με κιμά ανάμυκτο. Μισό χοιρινό και μισό μοσχάρι.
Στο τηγάνι που τηγάνισα τους κεφτέδες έριξα λίγο λάδιακόμη και τέσσερις κουταλιές αλεύρι και το σοτάρισα για λίγα λεπτά ,προσέχοντας να μην καεί. Έριξα μία ψιλοκομμένη ντομάτα και μία κουταλιά πελτέντομάτας και συνέχισα το σοτάρισμα. Πρόσθεσα τέσσερα ποτήρια χλιαρό νερό καιανακάτεψα καλά να δέσει η σάλτσα χωρίς να σβολιάσει. Αλάτι χυμό ενός λεμονιού καιδύο σκελίδες σκόρδο πρόσθεσα στο τέλος , μόλις έδεσε η σάλτσα.
Τέλος έριξα μέσα στη σάλτσα τους κεφτέδες και σέρβιρατο φαγητό ζεστό συνοδεύοντας το με φρέσκια σαλάτα και τυριά.


Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Σολωμός με καραμελωμένα κρεμμύδια!



Υλικά:
4 φέτες σολομό φρέσκο
6 ξερά κρεμμύδια
2 φρέσκες ντομάτες
Αλάτι- πιπέρι
Λάδι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο


Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις φέτες του ψαριού. Τις αλατίζουμε
και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Τις
ραντίζουμε με λίγο λαδάκι και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30
λεπτά.


Στο τηγάνι μας βάζουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια
κομμένα σε μεγάλα κομμάτια Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά και να
καραμελωθούν. Προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα, αλάτι πιπέρι και λίγο νεράκι.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για λίγα λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να
απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε τον
ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε τα κρεμμύδια μας στο πιάτο και βάζουμε πάνω τους
μία φέτα ψημένου σολομού.
Μικρό μυστικό: Αν θέλουμε το φαγητό μας πιο πικάντικο
προσθέτουμε όταν σοτάρουμε τα κρεμμύδια 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Σνίτσελ χοιρινό με σκόρδο και μαϊντανό



Υλικά:
4 κομμάτια μαλακό χοιρινό κρέας
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
Αλεύρι
Φρυγανιά
Αλάτι –πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Λάδι για τηγάνι

Για το ριζότο:Μία κούπα ρύζι Μισή κούπα καλαμπόκιΜισή κούπα αρακά κατεψυγμένοΜισή κούπα ψιλοκομμένα μανιτάριαΛίγο λάδι-αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση: Χτυπάμε το αυγό ελαφρά με λίγο νερό και
ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε τα σνίτσελ και αφού
τα περάσουμε πρώτα από το αλεύρι, το αυγό και τη φρυγανιά τα τηγανίζουμε σε
ζεστό λάδι και μέτρια φωτιά.
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε με λίγο λάδι το καλαμπόκι, τον
αρακά και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε
να βράσουν μέχρι να σωθεί όλο το νερό. Κατευνάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά
και προσθέτουμε το ρύζι βρασμένο και σουρωμένο. Ανακατεύουμε καλά και
σερβίρουμε το φαγητό με τα τηγανισμένα σνίτσελ.
Συνοδεύουμε το φαγητό μας με φρέσκια σαλάτα.






Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Κρέμα πορτοκαλιού.

Δροσερή κρέμα με χυμό …πορτοκαλιού και μανταρινιού!


Υλικά:
1 λίτρο χυμό πορτοκαλιού και μανταρινιού
150 γρ. ζάχαρη
60 γρ. κορν φλάουρ
1 μήλο γλυκόξινο καθαρισμένο και τριμμένο στον τρίφτη.



Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το χυμό να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Έχουμε κρατήσει σε ένα ποτήρι λίγο χυμό, διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στο χλιαρό χυμό. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το μήλο τριμμένο στον τρίφτη. Βράζουμε τη κρέμα, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει καλά προσέχοντας να μην μας κολλήσει στην κατσαρόλα.




Σερβίρουμε την κρέμα σε μπολ, την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί.




Αν δεν θέλουμε την κρέμα πολύ γλυκιά αφαιρούμε λίγη από τη ζάχαρη.