Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Πιλάφι με μανιτάρια.

Υλικά : 2 κούπες ρύζι για πιλάφι ( το κίτρινο)
2 κούπες ψιλοκομμένα μανιτάρια
(πλευροτούς-νερατζάκια-αγαρικά- μορχέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 κούπες νερό
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο -1ποτυράκι του κρασιού λάδι
αλάτι –πιπέρι-λίγο μαϊντανό για το γαρνίρισμα.


Εκτέλεση:
1.. Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι ,το βούτυρο να κάψουν ελαφρώς, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και εξακολουθούμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν τα υλικά μας.
2. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε πολύ καλά , το νερό ζεστό ,το αλάτι το πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μείνει το φαγητό με λίγο νερό .
3. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα βάζοντας πάνω και το καπάκι της κατσαρόλας αφήνουμε το ρύζι να φουσκώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
5.Κρατάμε το ρύζι ζεστό και όταν το σερβίρουμε στο πιάτο βάζουμε πάνω λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το φαγητό αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν πρώτο πιάτο ή να συνοδεύσουμε διάφορα κρέατα ψητά, βραστά ,κοκκινιστά κ.λ.




Μικρό μυστικό:
Το ρύζι πριν το ρίξουμε στην κατσαρόλα για μαγείρεμα το πλένουμε πολύ καλά σε ζεστό νερό χωρίς να το αφήσουμε να παραμείνει πολύ ώρα μέσα στο νερό γιατί έτσι θα μας σπάσει και δεν θα γίνει το πιλάφι σπειρωτό



Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Αυτό το ΟΧΙ...ποιός θα το πει;

Αυτό το ΟΧΙ …ποιός θα το πει!
Οκτώβρης ήταν τότε στα 1940 που ένας δικτάτορας είπε ΟΧΙ στους επίδοξους εισβολείς- κατακτητές. Και ο λαός ακολούθησε γιατί ήθελε να διατηρήσει την Εθνική του κυριαρχία , να προστατέψει την αξιοπρέπεια, να τιμήσει την ιστορία. Οκτώβρης σήμερα και δημοκρατικά εκλεγμένες κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν έχουν το σθένος να αρθρώσουν ένα ΟΧΙ στους ίδιους κατακτητές με οικονομικό πρόσωπο αυτή τη φορά. Έρχονται, επιβάλουν όρους, προκαλούν, απειλούν , προσβάλουν. Και ο λαός μουδιασμένος δεν εμπιστεύεται και δεν έχει το θάρρος της γνώμης και της αντίστασης. Μας έπεισαν ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Μας έκαναν να νοιώθουμε ένοχοι και συνένοχοι γιατί λέει ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ…

Από το περιοδικό fuit και http://www.fuitplus.gr/ σελίδα 05

Κόντρα στον καιρό!

Ο καιρός επιμένει να είναι κρύος ...βγαίνει ο Οκτώβριος εξ' άλλου!


Παρ' όλα αυτά κάποια μανιτάρια έκαναν την εμφάνισή τους.



Στη βόλτα που κάναμε χθες στο δάσος βρήκαμε κάποια. Τα πρώτα ζαρκαδίσια έκαναν την εμφάνισή τους για να μην μας αφήσουν παραπονεμένους.





Με τα λίγα που μαζέψαμε φτιάξαμε τους πρώτους μεζέδες...τα χαρήκαμε πολύ, γιατί ήταν λίγα και πολύ φρέσκα.





Ήταν τόση η χαρά μας που δεν θέλαμε να τα μαγειρέψουμε



Δεν καταφέραμε όμως να αποφύγουμε τον πειρασμό και έτσι τα ετοιμάσαμε ...για το τηγάνι.



Και επειδή τα άγρια που μαζέψαμε ήταν λίγα, μαγειρέψαμε και λίγα του εμπορίου.



Έφτιαξα ένα κουρκούτι με νερό, αυγό, αλεύρι και αλάτι και αφού τα βούτηξα μέσα τα τηγάνισα.Δεν προλάβαινα να τα τηγανίσω τα έτρωγαν μόλις τα έβγαζα...πολύ νόστιμα!





Έφτιαξα και μία μικρή πίτσα...



και λίγα καναπεδάκια με γέμιση μανιταριών.



Ότι πρόλαβα έφαγα..πάρτε και σεις ένα μεζεδάκι !


Φεύγω για το δάσος...θα ακολουθήσουν συνταγές.




Υ.Γ. Μέρα που είναι σήμερα...ας πούμε και ένα ΟΧΙ...για να μας φύγει και ο νταλγκάς!!!

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Μια τούρτα για το Δημήτρη και τη Δήμητρα!

Χρόνια πολλά και καλά!


Σε όσους γιορτάζουν...και επειδή αυτόν τον καιρό μανιτάρια δεν βρήκαμε στο δάσος το έριξα στη ζαχαροπλαστική. Όσοι περάσετε από το blog πάρτε ένα κομμάτι τούρτα για να γλυκάνουν οι δύσκολες μέρες που περνάμε.



Τούρτα με γλάρο σοκολάτας
Υλικά:
Για το παντεσπάνι
4 αυγά
4 κουταλιές ζάχαρη
6 κουταλιές αλεύρι
½ μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Για το σιρόπι:
½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα νερό
Λίγο χυμό λεμονιού
Για την κρέμα
2 κούπες γάλα
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές κορν φλάουρ
2 κρόκους φρέσκων αυγών.
2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
Για το γλάσο:
200 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα



Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα να κάψει , ρίχνουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτουμε το κορν φλάουρ λιωμένο σε κρύο γάλα και φτιάχνουμε μία πηχτή κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους ελαφρώς χτυπημένους (προσοχή ανακατεύουμε πολύ καλά για να μην μας ψηθούν οι κρόκοι)Την αφήνουμε να κρυώσει καλά , την βάζουμε στο μίξερ, προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε καλά να γίνει η κρέμα αφράτη.



Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ , τη βανίλια και ανακατεύουμε προσεκτικά. Βουτυρώνουμε το ταψάκι και ψήνουμε το παντεσπάνι μας στους 200 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.





Μόλις κρυώσει το παντεσπάνι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι για 5 λεπτά και το βρέχουμε με ένα κουτάλι λίγο –λίγο.



Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι να βράσει. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η κουβερτούρα. Το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει για μισή ώρα.



Πάνω από το παντεσπάνι προσθέτουμε την κρέμα και σκεπάζουμε την τούρτα με το γλάσο.



Στολίζουμε με καραμελάκια και φύλλα από κουβερτούρα που φτιάξαμε μόνοι μας.



Φιλιά σε όλους και να περάσετε καλά !


Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Μουστοκούλορα ...με πετιμέζι!

Υλικά:
300γρ. πετιμέζι
300γρ. λάδι
200 γρ. πορτοκάλι χυμό
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 κουτάλι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
1 κιλό αλεύρι και αν χρειαστεί και λίγο παραπάνω
1 φλιτζάνι του τσαγιού μαύρες σταφίδες
Σουσάμι για το πασπάλισμα(προαιρετικά)


Σε ένα μπολ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη ( με το σύρμα που χτυπάμε τα αυγά) Προσθέτουμε το πετιμέζι, το χυμό του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύσαμε τη σόδα. Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.



Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ότι σχήμα θέλουμε και αφού τα πασπαλίσουμε με σουσάμι τα βάζουμε στο ταψί μας και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.




Μικρό μυστικό: Θα βγάλουμε τα κουλουράκια από φούρνο όσο είναι ακόμη μαλακά, μην περιμένετε να σφίξουν. Θα σφίξουν όταν κρυώσουν.



Τα διατηρούμε φρέσκα κλεισμένα σε γυάλινο δοχείο.



Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Μούστος και...Μουσταλευριά!

Μούστος- μουσταλευριά.
Υλικά:
8 κιλά μούστο
12 κουταλιές στάχτη
1,1/4 της κούπας αλεύρι
Κανέλα
Καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Σουσάμι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τη στάχτη σε ένα σακουλάκι από τουλπάνι, το δένουμε σφιχτά και το βάζουμε μαζί με το μούστο σε μία μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Κατά το βρασμό ξαφρίζουμε αρκετές φορές το μούστο με τρυπητή κουτάλα και μαζεύουμε τα διάφορα σωματίδια που επιπλέουν στην επιφάνεια του μούστου. Βράζουμε το μούστο μέχρι να σταματήσει να αφρίζει. Σβήνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε όλη τη νύχτα να κατασταλάξει και να καθαρίσει. Την άλλη μέρα τον σουρώνουμε με τουλπάνι.
Για την μουσταλευριά θα χρειαστούμε 8 κούπες καθαρό μούστο. Κρατάμε μία κούπα και τον υπόλοιπο τον βράζουμε. Καβουρδίζουμε το αλεύρι σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε χαμηλή φωτιά. Στο μούστο που κρατήσαμε διαλύσουμε το καβουρδισμένο αλεύρι και το προσθέτουμε στο μούστο που βράζει ανακατεύοντας ζωηρά με ξύλινη κουτάλα . Στην αρχή το μείγμα είναι θολό . Όταν πήξει όμως γίνεται διαυγές. Σερβίρουμε σε μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με κανέλα, καρύδια και σουσάμι καβουρδισμένο
Αν περισσέψει καθαρός μούστος τον βράζουμε αρκετή ώρα σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να σκουρύνει και να πήξει. Τότε έχουμε το πετιμέζι.
Υ.Γ. Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο της ΣΙΜΟΝΗ ΚΑΦΙΡΗ: «Με αμύγδαλα , καρύδια και μέλι».


Για τη φίλη την Τούλα με πολύ αγάπη, αν και λίγο καθυστερημένα


Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Μανιτάρια δεν βρήκαμε...μαζέψαμε όμως κάστανα!

Μπορεί στη βόλτα που κάναμε χθες στο δάσος να μην βρήκαμε μανιτάρια , βρήκαμε όμως και μαζέψαμε κάστανα.

Η χρονιά μας φέτος ήταν πολύ ...στεγνή!

Δεν έβρεξε όταν έπρεπε οπότε τα μανιτάρια...αυτά τα μαγικά παιδιά της βροχής δεν μας επισκέφτηκαν

Όμως δεν χάνει κανείς ποτέ από μια βόλτα στο δάσος. Πάντα κάτι έχει να σου δώσει.


Κάστανα, καρύδια, αγριοφράουλες..αγριολούλουδα και τόσα άλλα!


Μαζέψαμε λοιπόν κάστανα, τα φέραμε στο σπίτι, τα σκεπάσαμε με φτέρες και τα αφήσαμε να ωριμάσουν


Κάποια θα φαγωθούν βρασμένα ή ψημένα στα κάρβουνα. Κάποια θα γίνουν γλυκό και σοκολατάκια. Θα ακολουθήσουν συνταγές αργότερα.


Σας εύχομαι καλό βράδυ!

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Πόσο γρήγορα ...περνάει ο Καιρός!

Το φετινό καλοκαίρι –λόγω και της σύνταξης- ήταν το μεγαλύτερο της ζωής μου. Παρ’ όλα αυτά «γρήγορα περνάει ο καιρός» και να ’μαστέ στα μέσα του φθινοπώρου λίγο πριν χειμωνιάσει Δεν θα σας πω πως πέρασα, δεν θα βάλω φωτογραφίες από γλέντια, πανηγύρια, φιλικές παρέες, επισκέψεις.




Εντυπωσιάστηκα απ’ τις περιηγήσεις στα ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ του Βοΐου και νομίζω πως για όλους σας εικόνες απ’ το σήμερα και το χθες θα σας κάνουν ένα μικρό ΚΛΙΚ.




Χωριά βουτηγμένα στο πράσινο



Πετρόχτιστα αριστουργήματα




Σοκάκια και καλντερίμια



Πλατείες και αρχοντικά





Πλούσια κάποτε χωριά...έρημα όμως σήμερα






Βρύσες και πηγάδια



Τοξωτά γεφύρια



Πεντακάθαρα ποτάμια



Καταπληκτικά κτίσματα...




Σχολεία ερμητικά κλειστά





Και μαγαζάκια γραφικά







Να σε ξεκουράσουν .Να σε βοηθήσουν να ταξιδεψεις, να νοσταλγίσεις.





Τράβηξα ατέλειωτες φωτογραφίες , κράτησα θαυμαστές εικόνες. Λίγες απ' αυτές μοιράζομαι μαζί σας. Ελπίζοντας ότι θα σας αρέσουν.




Καλώς σας βρίσκω φίλοι μου!