Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Μπακαλιάρος με λαχανικά και μανιτάρια.

Μπακαλιάρος παστός με λαχανικά και μανιτάρια.Είπα και άλλη φορά αν δεν έχουμε άγρια μανιτάρια χρησιμοποιούμε καλλιέργειας που θα βρούμε στο μανάβη μας η στο σούπερ μάρκετ.
Καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί και κόβουμε τέσσερα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια.
Τέσσερις πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και δύο ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
Δύο ντομάτες ώριμες κομμένες στο μούλτι, ένα ματσάκι μαϊντανό,δυόσμος, αλάτι, πιπέρι
, δύο σκελίδες σκόρδο και φύλλα δάφνης.

Ξαρμυρίζουμε το μπακαλιάρο από την προηγούμενη σε κρύο νερό.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο και προσθέτουμε ένα-ένα όλα τα υλικάΠροσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ένα ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί.
Αδειάζουμε το φαγητό μας στη γάστρα και προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου.

Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο για μία ώρα περίπου ,μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά του φαγητού και να μείνει μόνο με το λάδι.
Σερβίρουμε το φαγητό μας με συνοδεία φρέσκιας σαλάτας και με ένα ποτήρι κρασί από αυτό που βάλαμε μέσα στο φαγητό.

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Μανιτάρια στα κάρβουνα...σουβλάκια.


Υλικά: 5 μανιτάρια (καλογράκια - μορχελές - αγαρικά)

πιπεριές (κόκκινη- πράσινη- κιτρίνη) χοντρόφλουδες

4 ντομάτες

2 μεγάλα κρεμμύδια

αλάτι πιπέρι λάδι

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τα μανιτάρια ,τις πιπεριές ,τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια τα βάζουμε σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.
  2. Τα ανακατεύουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να μαριναριστούν ½ της ώρας.
  3. Παίρνουμε ξυλάκια για σουβλάκια και περνάμε τα υλικά εναλλάξ, ένα μανιτάρι, μία πιπεριά, ένα μανιτάρι ,ένα κρεμμύδι, μία ντομάτα κ.λ.

Ψήνουμε τα σουβλάκια σε ζεστή σκάρα γυρίζοντας ώστε να ψηθούν από όλες τις πλευρές.(Μπορούμε να ψήσουμε τα σουβλάκια μας και στο γκιλ της κουζίνας)

Μικρό μυστικό:

Για παραλλαγή μπορούμε ανάμεσα στα παραπάνω υλικά να προσθέσουμε κομμάτια από στήθος κοτόπουλου.















Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Μανιτάρι...γλυκό του κουταλιού!

Πριν από λίγες μέρες έφτιαξα γλυκό μανιτάρι.
Μην σας φαίνεται παράξενο , γίνεται και το μανιτάρι γλυκό.
Φυσικά μόνο το άγριο νεραντζάκι , ο κανθαρίσκος.
Αυτές τις μέρες γέμισαν τα δάση μας από τα χρυσοκίτρινα μανιταράκια μας.

Τα μαζέψαμε στα καλάθια μας , τα καθαρίσαμε από τα φύλλα και τα χώματα και τα μεταφέραμε στην κουζίνα μας!
Γράφω στον πληθυντικό αριθμό γιατί όλα αυτά τα έκανα με την συντροφιά του συζήγου μου.

Υλικά: 1/2 κιλού μανιτάρια του βουνού νερατζάκια ( κανθαρίσκοι-κιτρινούσκες)

1 κιλό ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

1 λεμόνι-μια βανίλια για άρωμα



Εκτέλεση:

  1. Διαλέγουμε κατά προτίμηση τα πιο μικρά νεραντζάκια τα καθαρίζουμε και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά .
  2. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει λίγο το νερό.


Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει και μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια. Βράζουμε το μείγμα για 30 λεπτά και πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.


Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει .Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε για να δέσουμε το σιρόπι. Όσο διαρκεί ο βρασμός ξαφρίζουμε το γλυκό με μία τρυπητή κουτάλα. Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια




Μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό με στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό βανίλια.



Μικρό μυστικό:

Αντί για άρωμα βανίλιας μπορούμε 2 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο να ρίξουμε στο γλυκό 2 κλωναράκια αρμπαρόριζα ( μοσχομολόχα)


Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Πατάτες γιαχνί ...με μανιτάρια!

Ένα φαγητό εύκολο και θρεπτικό.
Κόβουμε 4 μανιτάρια του εμπορίου -ασπρομανίταρα-σε μεγάλα κομμάτια.

Καθαρίζουμε και κόβουμε 4 πατάτες , 4 ξερά κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια.Ψιλοκόβουμε δύο ώριμες ντομάτες και λίγο μαϊντανό και φρέσκο δυόσμο.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με ένα ποτήρι του κρασιού λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις πατάτες, τις ντομάτες, το μαϊντανό το δυόσμο, δύο σκελίδες σκόρδο, δύο φύλα δάφνη ,αλάτι και πιπέρι.।
Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπαστούν όλα τα υλικά.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθεί όλο το νερό και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι.
Μικρό μυστικό: Αν θέλουμε προσθέτουμε και μία κόκκινη πιπεριά και λίγη πράσινη καυτερή για να γίνει το φαγητό μας πιο πικάντικο.