Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Πίτσα...με άγρια μανιτάρια!

Υλικά : Για τη ζύμη
Μισή κούπα του τσαγιού χλιαρό γάλα।
Μισή κούπα του τσαγιού λάδι
Ένα αυγό, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα κουταλάκι ζάχαρη
Ένα κομμάτι μαγιά ( στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτο)
Αλεύρι όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακιά και να ξεκολλάει από τα χέρια.
Για τη γέμιση: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα ένα ποτήρι του τσαγιού λάδι και σοτάρουμε τρία κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα, δύο κούπες του τσαγιού ψιλοκομμένα μανιτάρια και αφού ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στο χλιαρό γάλα διαλύουνε τη μαγιά και ρίχνουμε όλα τα υλικά , ζυμώνουμε και φτιάχνουμε το ζυμάρι για την πίτσα. Το σκεπάζουμε να φουσκώσει ,ανοίγουμε ένα φύλο και το στρώνουμε στο ταψί που έχουμε πριν βουτυρώσει με Βιτάμ
Πάνω από το φύλλο ρίχνουμε λίγο λιωμένο Βιτάμ και στρώνουμε φέτες από τυρί μαλακό κίτρινο( ένταμ ή γκούντα).Απλώνουμε πάνω από το τυρί τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.Προσθέτουμε ότι αλλαντικό θέλουμε (γαλοπούλα, μπέικον κ.λ.)
Τέλος ρίχνουμε ψιλοκομμένο τυρί , κομμάτια ώριμης ντομάτας, πράσινη πιπεριά και τέλος μανιτάρια μικρά νεραντζάκια।( ή ψιλοκομμένα μανιτάρια του εμπορίου).
Ψήνουμε την πίτσα στους 200 βαθμούς περίπου μισή ώρα।( ανάλογα με το φούρνο σας)

Σερβίρουμε με κρύα μπίρα!

Και επειδή λείπουν τα δικά σου παιδιά ...φωνάζεις της γειτόνισσας και τα σερβίρεις την νόστιμη πίτσα!!!

Καλή σας όρεξη!

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Κρεμμυδοκεφτέδες...με φρέσκα κρεμμυδάκια!

Υλικά: 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ,
ένα ματσάκι φρέσκο δυόσμο
ένα ματσάκι μαϊντανό
ένα ματσάκι άνηθο 2 αυγά, ένα κομμάτι τυρί φέτα
μία κούπα αλεύρι, 2 κουταλάκια μπέικν πάουντερ (ή μία κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
μισή κούπα γάλα, αλάτι και πιπέρι.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια,το δυόσμο,το μαϊντανό,τον άνηθο , βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να μείνει για 15 λεπτά και στη συνέχεια βάζουμε στο τηγάνι μας λάδι να κάψει। Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε στο ζεστό λάδι κουταλιές από το μείγμα μας.
Με ένα στεγνό κουτάλι ρίχνουμε πάνω από τους κεφτέδες λάδι για να φουσκώσουν. Προσέχουμε να μην τους κάψουμε.

Βγάζουμε τους κεφτέδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί।

Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς...με λίγα κλαράκια δυόσμο.

Δυο ποτηράκια τσίπουρο...καλή παρέα και τίποτα άλλο!

Μικρό μυστικό: Μπορούμε αντί για κρεμμυδάκια να βάλουμε ότι λαχανικό θέλουμε π.χ. τριμμένο κολοκυθάκι, σπανάκι,μελιτζάνα,ντομάτα κ।λ.
Την συνταγή αυτή την έκανα για την αγαπημένη μου Μιράντα και τον άντρα της τον Κώστα τους οποίους αγαπώ πολύ και τους θεωρώ μέλη της οικογένειάς μου.

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Μανιτάρια με φρέσκα κρεμμυδάκια!


Υλικά : ½ κιλού μανιτάρια του εμπορίου (ασπρομανίταρα-πλευρότους) ή του δάσους (καλογράκια-βασιλικά-κανθαρίσκοι)

1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα

1 ματσάκι μαϊντανό

1 ματσάκι άνηθο

2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες

1 ποτήρι του κρασιού λάδι, μία κουταλιά βούτυρο, αλάτι και πιπέρι

1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί.

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και κόβουμε μεγάλα κομμάτια

2. Σε μία ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι , το βούτυρο, τα μανιτάρια και τα μαραίνουμε λίγο. Προσέχουμε να μην τα κάψουμε.

2. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε μέτρια κομμάτια, τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι ,το κρασί και λίγο νερό.

3. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά του. Τελευταία ρίχνουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε το φαγητό συνοδεύοντας το με ένα ποτήρι από το κόκκινο κρασί που ρίξαμε μέσα.

Μικρό μυστικό:

Για πιο πικάντική γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγη καυτερή πιπεριά.







Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Γαλατόπιτα ...χωρίς πάνω φύλλο.

Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά!Για να χαλαρώσουμε από το πολύ πασχαλιάτικο φαγοπότι έφτιαξα μια ελαφριά γαλατόπιτα


Υλικά για την κρέμα: 2 κιλά γάλα
1 κούπα ζάχαρη
7 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι
2 κουταλιές βούτυρο
4 αυγά
2 βανίλιες και λίγο αλάτι.
Ετοιμασία της κρέμας : Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και το σιμιγδάλι , σοτάρουμε τα υλικά προσέχοντας να μην μας καούν . Ρίχνουμε στη συνέχεια το γάλα ζεστό
και ανακατεύουμε καλά να μην μας κολλήσει η κρέμα.

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη ελαφρώς και τα προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει καλά. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τις βανίλιες ,το αλάτι και την αφήνουμε να κρυώσει.
Υλικά για τη ζύμη: 2 κούπες αλεύρι
1 κούπα χλιαρό νερό
1 κουταλιά λάδι και μία ξίδι.
1 κουταλάκι αλάτι και ένα ζάχαρη
1 κούπα λάδι και μισή κούπα βούτυρο (για το ράντισμα)
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό το οποίο ρίχνουμε λίγο -λίγο για να γίνει η ζύμη μαλακή. Τη ζυμώνουμε αρκετή ώρα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια . Τα κομμάτια αυτά τα ανοίγουμε με τον πλάστη μικρά φυλλαράκια.
Τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.

και τα ενώνουμε ανά δύο.

Ανοίγουμε 4 φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί με τρόπο ώστε να εξέχουν από τα τοιχώματα και αφού τα ραντίσουμε ανά ένα με το μείγμα του λαδιού και του βουτύρου.
Ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα την κρέμα και γυρίζουμε το φύλλο που εξέχει ώστε να κάνουμε τον κλοθόγυρο.
Ψήνουμε στους 180-200βαθμούς για μία περίπου ώρα.
Σερβίρουμε αφού κρυώσει λίγο με λίγη κανέλα και αν θέλει κάποιος και με λίγη άχνη ζάχαρη.

Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

ΠΑΣΧΑ...Λαμπρή γιορτή!

Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης το Πάσχα όμως είναι είναι η πιο ΛΑΜΠΕΡΗ! έρχεται την ανοιξη και είναι γιορτή των λουλουδιών, των γεύσεων,των τραγουδιών και της χαράς। Η ανάσταση του Κυρίου δίνει το στίγμα της νίκης της ζωής απέναντι στο θάνατο। Το φως απέναντι στο σκοτάδι!Την ελπίδα κόντρα στην απογοήτευση.
Πέμπτη πρωί ,η ώρα της βαφής των αυγών!Πρώτα ανάβουμε το καντήλι και βγάζουμε στο εξωτερικό του σπιτιού ένα κόκκινο πανί, δείγμα ότι η διαδικασία άρχισε...
Οι περδίκες που έχουν ζωγραφιστεί τις προηγούμενες μέρες με καθαρό κερί, θα βαφούν σε βαφή χωρίς ξίδι .
Θα στολίσουν το πασχαλινό πανέρι και θα μοιρασθούν σε αγαπημένα πρόσωπα, βαφτιστήρια και νυφάδες!
Τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά ...είναι και τα πιο πολλά ।Αυτά θα τσουγκρίσουν ανταλλάσσοντας ευχές όλοι το βράδυ της Ανάστασης και θα αποτελέσουν βασικό πιάτο στο Πασχαλιάτικο τραπέζι δίπλα στο ψητό αρνί και το μυρωδάτο τσουρέκι!
Το βάψιμο των αυγών είναι παράδοση, είναι έθιμο, είναι μεράκι και γούστο!Τα διαφορετικά χρώματα και σχέδια είναι τεχνική σύγχρονη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα .











Εντυπωσιακά σχέδια...δεν θα μπορούσαν από μένα να λείψουν τα μανιτάρια!
Αυτοσχεδιάζουμε και ...εντυπωσιάζουμε!Τσουρέκι και αυγό σε πασχαλινή σύνθεση. Γεύση και χρώματα!

Και φυσικά υπάρχουν και γλυκά. Πολλά διάφορα και νόστιμα!
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! Με υγεία ειρήνη και χαρά!