Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Τα ...ΔΙΔΥΜΑΚΙΑ!

Καλοκαίρι 2008
Κρατούσα στα χέρια μου φρεσκοτυπωμένο ένα αντίτυπο του βιβλίου μου …Μανιτάρια από το δάσος... στην κουζίνα.
Ένα συναίσθημα πρωτόγνωρο ,ξεχωριστό ,γοητευτικό. Το άγχος του πρωτάρη έκδηλο! Κι ύστερα το ταξίδι ξεκίνησε. Που να το φανταστώ ότι το ταξίδι αυτό θα ήταν τόσο όμορφο ,τόσο χαρούμενο ,τόσο εντυπωσιακό.
Αγάπη, συμπαράσταση, στήριξη, κουράγιο, θερμό αγκάλιασμα .
Από φίλους, γνωστούς και απλούς αναγνώστες. Από φορείς, συλλόγους, εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα, blogs.
Ταξίδi σ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας και σε πολλά σημεία της ομογένειας στο εξωτερικό.
Βιβλίο και blog μούδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους να κάνω φίλους.
Να εισπράξω γνώσεις και να αποκτήσω εμπειρίες πάνω στη μαγειρική, πάνω στην ύπαιθρό που αργοσβήνει, πάνω στην απρόσωπη ζωή της μεγαλούπολης.
Ήμουν τυχερή που γνώρισα τόσους πολλούς ανθρώπους με ανησυχίες, δράση, δημιουργικότητα.
Χωρίς υπερβολή το βιβλίο μου αυτό που εγώ το ονομάζω και ΑΠΟΠΕΙΡΑ μου άνοιξε δρόμους να ταξιδέψω, να γνωρίσω,να μάθω.

Καλοκαίρι 2009
Κρατάω στα χέρια μου την δεύτερη έκδοση του βιβλίου μου, ένα καινούργιο ταξίδι ξεκινάει.
Υπήρξε σκέψη να προστεθούν συνταγές. Απορρίφθηκε επειδή και πολλές ήταν και συνεχώς προστίθενται. Εδώ δεν χωράει βιασύνη και εντυπωσιασμός.
Υπήρξε σκέψη να προστεθούν σελίδες με τις απόψεις επωνύμων και μη πάνω στο βιβλίο. Απορρίφθηκε κι’ αυτό γιατί πώς να ξεχωρίσεις σχόλια και απόψεις αφού η αγάπη και η συμπαράσταση δεν είχε ούτε όνομα ούτε τίτλο ούτε μπαίνει σειρά προτεραιοτήτος.
Έγινε κάτι απλό. Βελτιώθηκε αισθητά η έκδοση. Εξώφυλλό χονδρό, σταθερό και πιο εύχρηστο.
Προστέθηκε και ο σελιδοδείκτης για νάναι πιο λειτουργικό στην νοικοκυρά, τον μάγειρα, στον αωαγνώστη.
Ήταν ότι λιγότερο μπορούσα να κάνω σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αγάπη και την συμπαράσταση όλων σας.
Τώρα πια το βιβλίο δεν είναι απλά χρήσιμο και προσωπικό. Προσφέρεται και για δώρο. Ένα όμορφο και φθηνό δώρο. Για να καταρριφθεί επιτέλους ο μύθος που θέλει το φθηνό να μην είναι και …καλό.


Το βιβλίο στέλνεται και με αντικαταβολή.
Πληροφορίες -παραγκελίες στα τηλέφωνα : 6932734737 και 6974196614.

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Εβδομάδα...ΔΩΡΩΝ!

Ουτε καλομαθημένο παιδί να ήμουνα δεν θα έπαιρνα τόσα πολλά δώρα σε τόσο λίγο διάστημα ! Από τη μιά η Μαρία η Τζιρίτα με τα γλυκά λόγια και την όμορφη φωτογραφία της αγκαλιά με το βιβλίο μου!
Και από την άλλη η Λίλα με τα ...λιλά της βραβεία!

Με γέμισαν χαρά και αγάπη!


Μαζί με τα φιλιά μου και τη δική μου αγάπη αφιερώνω ενα νόστιμο καλάθι στην Μαρία

και ένα λουλουδένιο μπουκέτο στα χρώματα που της αρέσουν ... για τη Λίλα!
Κομμένα από τον κήπο μου, βγαλμένα από την ...ΚΑΡΔΙΑ μου!

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ...του δάσους!

Ένας φίλος χθες το απόγευμα μας έφερε ένα καταπληκτικό μανιτάρι. Ζύγιζε 5,5 κιλά Το κόψαμε και το μοιράσαμε.
Είναι το κοτόπουλο του δάσους. Όταν το μαγειρέψεις είναι σαν να τρως άσπρο κρέας κοτόπουλου
Όταν είναι φρέσκο είναι πολύ νόστιμο και μπορούμε να το μαγειρέψουμε με διάφορους τρόπους.

Εγώ αφού το έκοψα σε μικρά κομμάτια το αλάτισα ,το αλεύρωσα και το τηγάνισα σε ζεστό λάδι .Το συνόδευσα με φρέσκια σαλάτα και τσίπουρο !





Οι άνδρες ήπιαν το τσίπουρο και ’μεις οι γυναίκες φάγαμε το μανιτάρι!

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Πράσινα, Κόκκινα, Κίτρινα ...κορόμηλα!

Σεπτέμβριος και στο χωριό μου τώρα ωρίμασαν τα κορόμηλα.
Καιρός λοιπόν για γλυκά και μαρμελάδες.
Οι παππούδες μας έλεγαν : Εαν έχουμε πολλά κορόμηλα ετοιμαστείτε για βαρύ χειμώνα.Κορόμηλα είχαμε πάρα πολλά , τωρά για το χειμώνα θα δούμε!

Οπως και να τα φάει κανείς είναι πολύ νόστιμα!

Μόνα τους ή σε συνδιασμό με άλλα φρούτα γίνονται γλυκά και μαρμελάδες.

Συνήθως τα συνδιάζω με τα δαμάσκηνα που και αυτά είναι εξ΄ίσου καλά.

Μαρμελάδα με κορόμηλα
Υλικά:
Ένα κιλό ώριμα κορόμηλα
½ του κιλού ζάχαρη
Το χυμό ενός λεμονιού
Ένα κλωναράκι αρμπαρόριζα (μοσχομολόχα την λέμε εμείς)
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα κορόμηλα και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με πολύ λίγο νερό να βράσουν Έχουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη και ανακατεύουμε καλά για να μην μας κωλύσουν τα κορόμηλα. Μόλις αρχίσει η σάρκα να ξεκολλάει από τα κουκούτσια αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα τρυπητό. Ανακατεύουμε και προσπαθούμε να απομακρύνουμε από το μείγμα τις φλούδες και τα κουκούτσια . Στη συνέχεια το υλικό το περνάμε από το μούλτι και το βάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη να βράσει σε σιγανή φωτιά, ανακατεύουμε συνέχεια και απομακρύνουμε με ένα κουτάλι τον αφρό που μαζεύεται στην επιφάνεια της μαρμελάδας. Ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού,το κλωναράκι της αρμπαρόριζας και μόλις δέσει η μαρμελάδα μας την βγάζουμε από τη φωτιά και την σερβίρουμε σε αποστειρωμένο βάζο.

Μικρό μυστικό: Αν θέλουμε να είναι πολύ πηχτή την αφήνουμε να κρυώσει και την βράζουμε πάλι τη άλλη μέρα.






Καλή σας όρεξη μέ μία φέτα βούτυρο και μαρμελάδα και ένα ποτύρι γάλα!


Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2009

Σαρμαδάκια με μανιτάρια.

Υλικά : Ένα μεγάλο λάχανο
2 κούπες ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα
2 κούπες ψιλοκομμένα μανιτάρια,
(ότι μανιτάρι έχουμε άγριο ή καλλιεργήσιμο)
1 ματσάκι άνηθο-μαϊντανό
1 λεμόνι
αλάτι ,πιπέρι, λάδι.
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε και χαράζουμε το λάχανο στη βάση για μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τα φύλλα του εύκολα. Ζεματίζουμε το λάχανο σε μία μεγάλη κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει μπόλικο νερό με αλάτι. Διαλέγουμε προσεκτικά τα ζεματισμένα φύλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Σοτάρουμε στο λάδι τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια ,τα φρέσκα , τα μανιτάρια , το ρύζι ( το έχουμε πλύνει σε ζεστό νερό) τον άνηθο, το μαϊντανό ,το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθεί όλο το νερό.
3. Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και βάζουμε μία κουταλιά γέμιση Τυλίγουμε προσεκτικά τα σαρμαδάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, αφού πρώτα στρώσουμε στην κατσαρόλα λίγα φύλλα από το λάχανο. Βάζουμε πάνω από τα σαρμαδάκια ένα πυρίμαχο πιάτο( πριν βάλουμε το καπάκι της κατσαρόλας
4. Ρίχνουμε νερό ζεστό να σκεπάσει τα σαρμαδάκια , αλάτι ,λάδι και τα αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο φαγητό λεμόνι.

Μικρό μυστικό:
Μπορούμε αν θέλουμε να σερβίρουμε το φαγητό μας προσθέτοντας αυγολέμονο.