Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009

Το φεγγάρι κάνει βόλτα

Η γοητεία ...της διαφορετικότητας

Το όνομα: Το φεγγάρι κάνει βόλτα...
ότι πιό νοσταλγικό, ρομαντικό,πρωτότυπο και δεμένο με
τον τόπο και το χώρο.


Τόπος: Χρυσαυγή Βοϊου-Κοζάνης
Ενα παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό με πέτρινο γεφύρι,μύλο ,καταράκτες.κ.λ.
Χώρος : Το ισόγειο ενός δυόροφου πέτρινου σπιτιού όπου την δεκαετία 1940-1950
λειτουργούσε καφενείο.Οι εμπνευστές:Δύο νέοι άμθρωποι η Μπούσιου Βαλεντίνα και ο Ανδρέας Βοσινάκης που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Θεσσαλονίκη ξεπλήρωσαν με την απόπειρα τους αυτή την αγάπη και το μεράκι τους για το χωριό και την παράδοση.
Σέρβις-υποδοχή: Ανθρωπιά, φιλοξενία, ζεστασιά, χαλάρωση, ποιότητα.



Αντικείμενο: Παραδοσιακό καφενείο με διάκοσμο και επίπλωση που παραπέμπουν σε
παλιές νοσταλγικές εποχές.


Περιβάλλον: Πέτρα και ξύλο ανέπαφο απ΄το χρόνο αρμονικά δεμένο.


Οι ευχές: Το επισκεύτηκα ,το απόλαυσα, θα ξαναπάω, εύχομαι τα βολταρίσματα
του να είναι πολύχρονα και νάναι καλά τα παιδιά που τόλμησαν...

Η ΠΡΟΤΑΣΗ : Οσοι και όσες βρεθείτε προς τα εκεί ιδιαίτερα ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
πέστε μία καλημέρα κι΄ίσως θα συμφωνήσετε μαζί μου και το
βολτάρισμά του φεγγαριού θα σας προλάβει δίπλα στην παλιά σόμπα
με τα καυσόξυλα να απολαμβάνετε τα παραδοσιακά και σύγχρονα
εδέσματα της ΒΑΛΕΝΤΙΝΑΣ και την καταπληκτική μουσική του
ΑΝΔΡΕΑ.
Είμαι σίγουρη πως θα παραδεχτείτε ότι το σήμερα και το χθές δεν
απέχουν πολύ. Και η ξεκούραση και η χαλαρωση δεν θέλουν και πολλά
πράγματα, φτάνει ίσως μία διαφορετική πρόταση-ιδέα...

Να τι γράφουν η Βαλεντίνα και ο Ανδρέας για την απόφαση τους στη σελίδα τους
http://www.feggari.gr/

Το κατώι του σπιτιού μας, εκεί όπου η γιαγιά φύλαγε τα κιούπια με τα τουρσιά, τον μπάτζιο, το μπατζιοτύρι (φέτα), το ξυνοτύρι ή ανεβατό, το παστό χοιρινό, τα μήλα τα κυδώνια, το κρασί και την τσιόμπριτσα (ρίγανη).Αυτό το κατώι φτιάξαμε παραδοσιακό καφενεδάκι ακολουθώντας τα ίχνη των παππούδων, που σαν καφενεδάκι το λειτούργησαν την δεκαετία του '40. Με διάθεση να γυρίσει η μνήμη σε γεύσεις που μας μεγάλωσαν και σε εικόνες που πάντα μας θυμίζουν τα παλιά...


Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Μηλόπιτα ...με ξινά μήλα.


Υλικά
2/3 του πακέτου βιταμ
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα καρύδια
4-5 μήλα κατά προτίμηση ξινά
κανέλα.

Για το παντεσπάνι
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 και 1/2 κούπες αλεύρι
½ μπέικεν πάουντερ
4 κουταλιές κονιάκ

Εκτέλεση
Στο ταψάκι που θα κάνουμε τη μηλόπιτα λειώνουμε το βιτάμ και ρίχνουμε πάνω 1 κούπα ζάχαρη. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 8 κομμάτια το καθένα. Στρώνουμε πάνω από τη ζάχαρη τα μήλα έτσι ώστε να καλύψουμε όλο το ταψί. Ρίχνουμε πάνω από τα μήλα τα χονδροκομμένα καρύδια και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα. Έχουμε βάλει στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να χτυπηθούν καλά και αφού κλείσουμε το μίξερ ρίχνουμε λίγο- λίγο το αλεύρι και το μπέιν πάουντερ και ανακατεύουμε προσεκτικά. Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Μόλις βγάλουμε την μηλόπιτα από το φούρνο βάζουμε πάνω από το ταψί μία πιατέλα και αναποδογυρίζουμε την μηλόπιτα ώστε να έρθουν τα μήλα από πάνω.

Μικρό μυστικό
Αν κάποια κομμάτια μήλου μείνουν στο ταψί τα παίρνουμε με το μαχαίρι και τα τοποθετούμε στη θέση από όπου λείπουν.

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2009

Μελιτζάνες στο φούρνο με μανιτάρια.


Υλικά
6 μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, άγρια ή καλλιεργήσιμα
(Βωλίτες, Κανθαρίσκοι, Πρόβεια ή Αγαρικά του εμπορίου, Πλευρωτοί κ.ά.)
2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 ντομάτες ώριμες
½ κιλό γάλα
4 αυγά
τυριά (φέτα, κασέρι κ.ά.)
1 ματσάκι μαϊντανό
λίγη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι και τις αφήνουμε για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις πλένουμε και τις σοτάρουμε με το λάδι ελαφρώς.

2. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και την ντομάτα. Ρίχνουμε ένα ποτηράκι νερό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.

3. Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε λίγη φρυγανιά και στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες, τα μισά τυριά και τη σάλτσα με τα μανιτάρια. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

4. Έχουμε χτυπήσει τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, τα ανακατεύουμε καλά και αυτό το μείγμα το ρίχνουμε πάνω από τις μελιτζάνες.

5. Πασπαλίζουμε το φαγητό με τα υπόλοιπα τυριά. Ψήνουμε το φαγητό σε δυνατό φούρνο γύρω στα 45 λεπτά.

6. Το σερβίρουμε ζεστό αφού προσθέσουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Μικρό μυστικό
Αν θέλουμε, στη σάλτσα με τα μανιτάρια προσθέτουμε και μια σκελίδα σκόρδο. Δίνει πολύ ωραίο άρωμα.